#Investovanie do nehnuteľností
19.01.20242 minúty čítania

Investície do komerčných nehnuteľností v treťom kvartáli výrazne vzrástli

Investície do komerčných nehnuteľností v treťom kvartáli výrazne vzrástli

Najviac investícií smerovalo do segmentu kancelárskych nehnuteľností, nasledovali logistické a maloobchodné nehnuteľnosti.

Objemy investícií do komerčných nehnuteľností na Slovensku, ale aj v susednom Česku a Maďarsku, v treťom kvartáli výrazne narástli. Vyplýva to z aktuálneho reportu globálnej realitno-poradenskej spoločnosti CBRE.

Podľa neho sa objem investícií do nehnuteľností v strednej a východnej Európe vyšplhal na úroveň 1,37 miliardy eur. V porovnaní s druhým kvartálom ide o nárast o 40 percent. Medziročne je však celkový objem investícii v tomto roku roku podľa CBRE o 50 percent nižší ako v roku 2022.

Najväčšie transakcie

„Počas tretieho kvartálu tohto roka bolo uzavretých celkom 82 transakcií. Ich priemerný objem pritom dosiahol úroveň približne 20 miliónov eur," uvádza CBRE.

Ako dodáva, šesť transakcií sa vyšplhalo až do výšky nad 90 miliónov eur. Išlo o transakcie v segmentoch kancelárskych, maloobchodných a priemyselných nehnuteľností v rámci štyroch krajín.

„Úplne najväčšie transakcie sa týkali priemyselných a kancelárskych nehnuteľností práve u nás na Slovensku a aj v Poľsku," doplnila spoločnosť.

Badateľné rozdiely

V rámci CEE regiónu dosiahol celkový objem investícií v rámci tretieho kvartálu 1,37 miliardy eur.

Ľubor Procházka
Ľubor Procházka Obchodný riaditeľ, CBRE

"Medzi jednotlivými štátmi badáme výrazné rozdiely. Mimoriadne sa pritom darilo práve Slovensku (214 miliónov eur), Česku (215 miliónov eur) a tiež Maďarsku (132 miliónov eur)."

V porovnaní s tretím kvartálom minulého roku sa v týchto krajinách objem investícií zvýšil v priemere až o 78 percent. Naopak, výrazné poklesy zaznamenalo Poľsko a Rumunsko, kde boli investičné objemy nižšie sumárne o 55 percent.

Aj napriek medziročnému poklesu o 36 percent smerovalo v regióne CEE najviac investícií opäť do segmentu kancelárskych nehnuteľností, a to 41 percent. Nasledovali logistické a priemyselné nehnuteľnosti s objemom 31 percent a maloobchodné nehnuteľnosti s investíciami vo výške 22 percent.