#ESG
10.09.20246 minút čítania

Energetický certifikát LEED: Zelená budúcnosť komerčných nehnuteľností

Energetický certifikát LEED: Zelená budúcnosť komerčných nehnuteľností

Ak sa na budovu s LEED pozrieme očami developera, nájomníka a bežného človeka, ktorý v nej pracuje, čím je zaujímavá? Prečo sú budúcnosťou stavebníctva práve zelené budovy? A môže zelená budova na zelenej lúke získať najvyššiu certifikáciu LEED Platinum?

Prečo je vlastne LEED taký atraktívny?

Otázka by mohla znieť: „Prečo je LEED dôležitý pre budúcnosť komerčných budov?“ Pozrime sa na to očami rôznych záujmových skupín a jednotlivcov.

Pohľady nájomníka sú upreté do účtov. V nich hľadá predovšetkým zníženie energetických a prevádzkových nákladov budovy, a teda aj celého nájmu. Hoci nájomné môže byť spočiatku vyššie, v dlhodobom horizonte firma ušetrí. Nájomníci, teda firmy v kancelárskych budovách sú zároveň aj zamestnávateľmi. Zo štúdie BCO Guide pritom vyplýva, že v zelených, teda certifikovaných administratívnych nehnuteľnostiach, narástla produktivita práce o 25 až 30 %. Pri stovkách zamestnancov to istotne vylepší koncoročnú účtovnú súvahu.

Mať kanceláriu v certifikovanej budove je vynikajúci predpoklad pre employer branding. Podľa viacerých prieskumov a skúseností realitno-konzultačnej spoločnosti CBRE, je pre vašich budúcich zamestnancov pri výbere zamestnávateľa dôležitý prístup firmy k životnému prostrediu a k ľuďom. Predovšetkým Generácia Z,  je citlivá na vysoké štandardy v oblasti vzduchotechniky, prístupu denného svetla a zelene v budove. Certifikát LEED tak môže pri lákaní nových talentov nakloniť povestný jazýček na váhach vo váš prospech.

Z pohľadu developera má LEED výhodu v tom, že kladie rovnaké požiadavky na budovy kdekoľvek na svete. Mimochodom globálne pribúda najviac certifikovaných budov práve so schémou LEED. Potenciálny zahraničný investor alebo kupujúci tak má istotu, že nekupuje mačku vo vreci, ale hodnotnú nehnuteľnosť. Certifikát teda zvyšuje hodnotu budovy oproti iným, bez certifikácie. Zároveň si vie – ako sme spomenuli – zapýtať vyššie nájomné.

Zelená budúcnosť komerčných nehnuteľností

Napokon z pohľadu ľudí, ktorí tam žijú či pracujú je dôležité zdravie tela i ducha. LEED totiž prísnejšie ako iné podobné certifikáty zohľadňuje nielen udržateľnosť, ale aj kvalitu vnútorného prostredia a potreby ľudí. Napríklad na rozdiel od certifikácie BREEAM vyžaduje energetický certifikát LEED, aby v celej budove a minimálne osem metrov od jej otváracích okien či nasávacích prívodov vetracieho systému bolo zakázané fajčiť.

Leadership Energy & Environmental Design, vznikol v roku 1998 a bol založený Radou pre zelené budovy (US Green Building Council, USGBC).

Čo všetko sa pri LEED zohľadňuje?

Proces získavania certifikátu LEED zodpovedá jeho kvalitám a dôveryhodnosti v medzinárodnom meradle. Prakticky môžu audítori a audítorky hodnotiť budovu takto:

  1. pri jej vzniku, teda pri výstavbe (New Construction alebo Core&Shell)
  2. pri prevádzkovaní a správe budovy (Existing Building: Operation and Maintenance EB:OM),
  3. alebo možno môže byť certifikované len vybavenie nájomných priestorov (Commercial Interiors). 

Akreditovaní konzultanti a konzultantky kontrolujú množstvo prvkov a udeľujú za ne kredity. Najviac možno získať 100 kreditov a 10 prémiových bodov. Kategórie, ktoré sa hodnotia sú napríklad udržateľná lokalita, spomínané materiály a zdroje, inovácie v návrhu budovy alebo hospodárenie s pitnou vodou. Z pohľadu ľudí sú sledované parametre ako kvalita vnútorného prostredia, výmena vzduchu, výhľady z okien a prístup denného svetla.

Silvia Bassadin
Silvia Bassadin Riaditeľka oddelenia ESG a udržateľnosti, CBRE Slovensko

"Napríklad za použitie materiálov z regiónu, čiže za ušetrený  CO2, môže developer získať 2 body, Ak stavebník zrecykluje stavebný odpad, ktorý by inak skončil na skládke, môže získať od audítorov 2 body. Spotreba pitnej vody musí byť oproti bežným budovám a štandardu znížená minimálne o 20 %, inak nemôže developer o LEED ani len uvažovať."

Napríklad budova Einpark Offices, ktorá má LEED Platinum, má okrem iného retenčné nádrže zabraňujúce odtoku dažďovej vody do kanalizácie v prípade prívalových dažďov a z časti aj vegetačnú, teda zelenú strechu. Čo sa týka vzduchotechniky, budova disponuje šetrným spôsobom výroby tepla a chladu pomocou tepelného čerpadla na princípe voda – voda. Využíva na to podzemnú vodu. Prúdenie vzduchu je nastavené na 50 m3/osobu za hodinu, pričom platná norma hovorí o 30 m2/osobu za hodinu.

Zelená budova Einpark Offices a terasa

Ak ide o už hotovú budovu, audítorov zaujímajú tiež škodliviny v nábytku a kobercoch. Niektoré kategórie majú stanovené aj minimálne požiadavky. Ak ich budova nesplní, tak sa ani nemôže usilovať o získanie LEED.

Koľko kreditov môže získať napríklad kancelárska budova?

Budovy, ktoré chcú získať LEED často vyrastajú na miestach spustnutých areálov v mestách, tzv. brownfieldov. Prečo? Nuž dôvodom je efektívne využitie materiálov, ktoré tam už boli a zisk kreditov k dobru. Nutné je ale zdôrazniť, že pred udelením certifikátu akreditovaní profíci budú podrobne skúmať zloženie stavebných materiálov. Ide hlavne o obsah škodlivých látok napríklad v lepidlách či náteroch.

Certifikácia LEED má podľa počtu získaných kreditov rôzne úrovne. Konkrétne Certified (40 - 49 kreditov), Silver (50 - 59), Gold (60 - 79) a  Platinum (nad 80 kreditov). Pre dosiahnutie tej najvyššej méty, teda Platinum, je budova zvyčajne situovaná v už stojacej zástavbe a/alebo na nejakom brownfielde. Je plynule napojená na hromadnú dopravu, dostupná aj bicyklami a má tiež podzemné parkoviská a elektronabíjačky. Komerčné budovy postavané na zelenej lúke teda získavajú Platinum veľmi zriedkavo, lebo nevyužili materiál z pôvodnej stavby a „zabrali“ nový priestor. A to je zároveň aj odpoveď na otázku z úvodu článku.

Kde nájdem na Slovensku budovy s certifikátom LEED?

Prvá zelená kancelárska budova je BBC1 Plus. Má LEED CS 2009 na úrovni Gold a stojí v Bratislave, rovnako ako UNIQ Staromestská, v ktorej sídli CBRE. Alebo nová budova The Mill, v ktorej má zasa kancelárie developer a Absolútny víťaz OFFICE ROKA 2023 firma Immocap. The Mill má certifikát LEED Gold. V Žiline disponuje certifikátom LEED CS v4 administratívna budova Poštová Offices developera Reinoo a v Košiciach sa certifikáciou LEED CS 2009 na úrovni Gold môže pochváliť Business Centrum T2, ktoré realizovala spoločnosť Penta Real Estate.

Kancelárie UNIQ Staromestská

Všetko sú to budovy, ktoré stoja v meste a nie niekde na jeho okraji. Tam musíte hľadať aj budovu, ktorá dosiahla aj najvyšší level, teda LEED Platinum. Má ho Einpark Offices developera Corwin ako prvá budova na Slovensku. Zaradila sa tak medzi TOP 1 % najudržateľnejších budov na svete.

Siamské dvojčatá: Zelená budúcnosť a nehnuteľnosti

Vzhľadom na to, že budovy sú zodpovedné za značnú časť emisií CO2, je výstavba budov s certifikátom súčasťou plnenia celosvetových míľnikov v znižovaní uhlíkovej stopy. A všeobecne v ochrane životného prostredia. Z týchto dôvodov pribudli aj developerom a vlastníkom komerčných nehnuteľností nové povinnosti. Zhŕňa ich pod známu skratkou ESG. Slúžia na hodnotenie a meranie udržateľnosti a spoločenskej zodpovednosti podnikov. Udržateľná a zodpovedná výstavba a správa komerčných budov, ktorú potvrdzuje dôveryhodný energetický certifikát LEED, sa tak stáva súčasťou riešenia ich zelenej budúcnosti.

Zaujímajú vás zelené budovy, ktoré spĺňajú najvyššie štandardy udržateľnosti? Objavte naše kancelárske priestory s certifikáciou ESG, ktoré sú nielen šetrné k životnému prostrediu, ale aj výhodné pre váš biznis. Kontaktujte nás a presvedčte sa sami.