#Obchodné priestory
30.08.20243 minúty čítania

Nákupným centrám medziročne výrazne narástla návštevnosť, pribúda množstvo nových retailových parkov

Nákupným centrám medziročne výrazne narástla návštevnosť, pribúda množstvo nových retailových parkov
  • Miera inflácie dosiahla v júni tohto roku hodnotu 2,1 %, čo je najmenej za posledné tri roky
  • Ľudia si najviac priplatili v sektore reštaurácií a hotelov, ale aj v doprave, školstve či zdravotníctve
  • Návštevnosť nákupných centier ukazuje pozitívny trend, medziročne stúpla o 6 %, spoločnosť CBRE zaznamenala aj pokles neobsadených obchodných priestorov v jej portfóliu
  • Prémiové nájomné v najlepších zónach nákupných centier sa pohybuje na úrovni 70 až 90 € na m2
  • Celková plocha nákupných centier na našom území je 1 653 000 m2. Pri retailových parkoch je to 720 000 m2, pričom ďalších 52 000 m2 má byť dokončených do konca tohto roka

Miera inflácie je na najnižších číslach za 3 roky

Slovensko, rovnako ako aj ostatné európske krajiny, trápila v posledných rokoch vysoká inflácia, ktorá ovplyvňovala nákupné správanie Slovákov. V poslednom období sa však ustálila, od marca  sa jej medziročná miera pohybuje okolo 2 %. V júni dosiahla tak ako v apríli úroveň 2,1 %. „Ide o najnižšiu hodnotu, aká bola zaznamenaná za posledné tri roky,“ vysvetľuje Peter Slovák, Research Manager spoločnosti CBRE Slovensko.

Peter Slovák
Peter Slovák Research Manager, CBRE Slovensko

"Ceny však boli medziročne stále vyššie v 11 z 12 výdavkových skupín domácností. Lacnejšie ako vlani boli v priemere iba tovary a služby v oblasti kultúry a rekreácie. Naopak, najvýraznejší vplyv na hodnotu inflácie mali medziročne vyššie ceny v sektore reštaurácií a hotelov, ale aj v doprave, školstve, zdravotníctve či v oblasti alkoholických nápojov a tabaku."

Ľudia chodia do nákupných centier vo veľkom, ich neobsadenosť klesla

Tento stav praje aj maloobchodu. Počet návštevníkov nákupných centier v rámci prvého polroka 2024 medziročne stúpol o 6 a v apríli dokonca až o 11 %. „Aj to malo vplyv na mieru neobsadenosti maloobchodných priestorov. Sledovaná vzorka nákupných centier spoločnosti CBRE, dosiahla najnižšiu mieru voľných priestorov od roku 2021. Medziročný pokles predstavoval približne 2,5 % a očakáva sa, že ku koncu tohto roka ešte výraznejšie klesne,“ priblížil Tomáš Lörincz, riaditeľ oddelenia prenájmu maloobchodných nehnuteľností v CBRE Slovensko.

Nákupný obchod

Rástli aj príjmy nájomcov, aj keď miernejšie, ako tomu bolo na začiatku roka. Ich medziročný obrat tak bol v prvom polroku 2024 oproti rovnakému obdobiu pred rokom o takmer 4 % vyšší.  

V súčasnosti je celková plocha nákupných centier na našom území 1 653 000 m2 (pričom 568 000 m2 pripadá na hlavné mesto), pri retailových parkoch je to 720 000 m2.  Prémiové nájomné v najlepších zónach nákupných centier sa pohybuje na úrovni 70 až 90 € na m2.

Tomáš Lörincz
Tomáš Lörincz Riaditeľ oddelenia prenájmu maloobchodných nehnuteľností, CBRE Slovensko

"Ak sa pozrieme na výstavbu nových maloobchodných priestorov, v súčasnosti dominujú práve retailové parky. Na Slovensku by malo len do konca tohto roka pribudnúť približne 52 000 m2 takýchto priestorov. Projekty momentálne vznikajú po celej krajine, pričom priemerná prenajímateľná plocha jedného projektu je približne 5 000 m2."

Potrebujete ideálny obchodný priestor pre vaše podnikanie? Prezrite si našu širokú ponuku dostupných obchodných priestorov alebo priamo kontaktujte našich odborníkov.