#Kancelárie
09.07.20248 minút čítania

Predstavujeme víťazov OFFICE ROKA 2023 a ich všestranné kancelárie

Predstavujeme víťazov OFFICE ROKA 2023 a ich všestranné kancelárie

Spoločnosť Immocap sa stala Absolútnym víťazom 8. ročníka súťaže OFFICE ROKA, ktorá hodnotí pracovné prostredie. Immocap je jedným z mnohých nájomníkov vo vlastnej budove a ich víťazstvo je výsledkom premysleného a kreatívneho zlúčenia showroomu s pracovným a komunitným priestorom, ktorý bol špeciálne prispôsobený ich tímu. Túto prestížnu súťaž organizuje realitno-poradenská spoločnosť CBRE Slovensko.

Postupný návrat zamestnancov do kancelárií prináša nové zváženie ich vzťahu k pracovisku a zároveň redefiníciu samotného významu kancelárií. Je zrejmé, že najúspešnejšie pracoviská sú navrhnuté s ohľadom na ich variabilnú využiteľnosť a zároveň sú príjemné, pohodlné a domácke z pohľadu zamestnancov.

Peter Gróf
Peter Gróf Porotca a riaditeľ oddelenia Workplace stratégií, CBRE

"Priestory Absolútneho víťaza OFFICE ROKA 2023 Immocap sú sofistikovane jednoduché a funkčné. Menší, ale stabilný tím ľudí, má v nových kanceláriách personalizované typy sedenia, výškovo nastaviteľné stoly, osvetlenie pracovných dosiek a ďalšie vybavenie, ktoré zamestnanci aj reálne využívajú. Jednotlivé tímy sú rozmiestnené tak, aby spolu susedili tie, ktoré spolu najčastejšie interagujú. Srdcom pracovnej časti je komunitná kuchynka s viacerými typmi sedenia, video a audio technológiami."

Víťazi OFFICE ROKA 2023

Trend re-use je zreteľný medzi všetkými finalistami súťaže, ktorí si do nových priestorov priniesli časť nábytku a vybavenia z ich predošlých kancelárií. Dôležitým aspektom je tiež vysoká miera personalizácie, kde ľudia majú možnosť prispôsobiť si priestory podľa seba. To zahŕňa výber nápisov, vzorov, mien na zasadačkách a často aj pridanie osobných predmetov, ako sú kvety, obrazy, rodinné fotografie alebo iné vybavenie, ktoré majú pre nich osobný význam. Napríklad jeden zo zamestnancov spoločnosti Immocap si do nových kancelárií priniesol aj starú pohovku, ktorá sa na prvý pohľad nezdá byť v súlade s koncepciou interiéru, ale má hlbší význam vzhľadom na hodnoty a DNA firmy.

Je zaujímavé premýšľať, či bude táto úroveň personalizácie predstavovať nový trend v pracovných priestoroch. Možnosť prispôsobenia si prostredia podľa vlastných preferencií a vnášanie osobných dotykov môže zohrávať dôležitú úlohu pri vytváraní prostredia, ktoré spája zamestnancov s ich pracoviskom a posilňuje firemnú kultúru.

Víťazi súťaže OFFICE ROKA 2023 

Absolútny víťaz OFFICE ROKA 2023

Absolútny víťaž Immocap

Absolútny víťaz, spoločnosť Immocap, disponuje multifunkčným priestorom, ktorý slúži nielen zamestnancom, ale aj zákazníkom.

Interiér je plný slnečného svetla a je citlivo a prakticky rozdelený na dve hlavné zóny. Prízemie slúži ako uvítacia zóna pre návštevy a stretnutia s partnermi a zákazníkmi. V tomto priestore je dômyselne usporiadaná dispozícia s vysokou svetlou výškou a ponúka zasadačky pre veľké pracovné stretnutia, ako aj pre intímne rozhovory. Na stenách sú umiestnené na mieru vytvorené impresionistické obrazy. Uvítacia zóna je prenasiaknutá pohodlným a domáckym prostredím, a dokonca disponuje aj detským kútikom.

Druhá zóna, umiestnená na poschodí, je prepojená s uvítacou zónou pomocou schodiska, ktoré je zdobené kovovou knižnicou na mieru. Táto knižnica symbolizuje a odkazuje na pôvodnú fasádu budovy Istropolis. V spoločných priestoroch je tiež neobyčajný akustický strop s podobným vzorom, ktorý je vyrobený z recyklovaných materiálov. Celý priestor je univerzálny a rôznorodo využiteľný, čo umožňuje zamestnancom nájsť miesta na prácu aj oddych. Môžu si vybrať medzi akustickými telefónnymi búdkami, stolným futbalom alebo relaxačnou miestnosťou, známou ako "nap room", kde sa môžu oddať krátkemu odpočinku. Takto je zabezpečené, že priestor úspešne kombinuje pracovné a relaxačné potreby zamestnancov.

Ing. arch. Lukáš Kordík
Ing. arch. Lukáš Kordík Porotca, architekt a urbanista, Ateliér GutGut a Ateliér Kordík

"Jedným z kľúčových benefitov priestorov je ich otvorenosť a transparentnosť. Uvítacia časť kancelárií a showroomu je dostupná prostredníctvom viacerých vchodov, z toho dva sú priamo z ulice. Existujú tiež ďalšie dva vstupy z výťahov. Tento šikovný dizajn umožňuje zamestnancom, ktorí sa často pohybujú po stavbách, používať separátny vchod do kancelárie. Týmto spôsobom sa udržiava čistý a "obývačkový" charakter priestorov."

Zdravá kancelária

Zdravá kancelária GoodRequest

Víťaz kategórie, GoodRequest, má zdravú kanceláriu so živou zelenou stenou v zdravej budove.

IT spoločnosť mala za cieľ vytvoriť kanceláriu a ústredie, ktoré spoja dizajn, technológie a ľudí. V budove s nádherným výhľadom na mesto a okolie sa podarilo vytvoriť zdravé a udržateľné prostredie. V interiéri sa kombinujú zemité farby s drevom, kobercami a sklenenými prvkami, čo vytvára elegantnú atmosféru. Vstup do budovy je zdôraznený logom, ktoré je umiestnené v zelenej stene s živými kvetmi. Táto stena susedí s miestnosťou na stretnutia a jedálňou, ktoré sa dajú spojiť alebo oddeliť pomocou prenosnej priečky.

V priestore sú umiestnené ďalšie rastliny a rôzne typy sedenia, aby sa vytvoril príjemný a pohodlný prostredie. Sú tu tiež hodnoty a vzory, ako aj navigačné prvky, aby sa zamestnanci mohli ľahko orientovať. Každá zasadačka je v inom farebnom tóne, ako napríklad hrejivá žltá, energizujúca oranžová alebo upokojujúca modrá, a je zdobená farebnými obrazmi od miestnych umelkýň. V priestore sa nachádzajú aj prvky podporujúce pohodu zamestnancov, ako je kuchynka so stravou a občerstvením, stolný futbal, vyklápacia posteľ pre kolegov, ktorí často cestujú a potrebujú si na chvíľu oddýchnuť, standing desk s chodiacim pásom alebo stena s fotografiami z firemných aktivít. Dôležitou súčasťou priestoru je aj Open Space, ktorý slúži ako centrum pre kolegov pracujúcich na diaľku. Okrem toho sa v priestore nachádza GoodRequest Academy a ďalšie vzdelávacie iniciatívy pre IT talenty.

Mgr. Michal Matloň
Mgr. Michal Matloň Porotca a psychológ architektúry, theLivingCore.

"Dvojročný projekt presunu do nových priestorov priniesol množstvo riešení zameraných na zdravie a pohodlie náročných zamestnancov v IT sektore. Ich potreby a požiadavky boli úplne zohľadnené pri navrhovaní kancelárií. Tieto priestory majú ľudský a prívetivý vzhľad, s živou zelenou stenou a dostatočným množstvom prirodzeného svetla, ktoré si zamestnanci môžu regulovať. Okrem toho majú prístup aj na zelenú strechu s lavičkami, fontánou a výhľadom na Žilinu."

Kancelária ako DNA firmy

Kancelária ako DNA firmy Slovenské elektrárne

Víťaz kategórie, Slovenské elektrárne a.s., má priestory popretkávané odkazmi na technológie, históriu a kultúru spoločnosti

Priestor verne reprezentuje identitu a kultúru firmy. Charakteristickým znakom dizajnu je symbolické spojenie priemyselných priestorov elektrární s kancelárskymi prostrediami. Na stenách jadra každého poschodia sú autentické grafické polepy, ktoré sú vytvorené z originálnych ručne kreslených technických výkresov elektrární. Interiér tiež obsahuje ďalšie artefakty vyrobené z originálnych materiálov strojov a zariadení z týchto závodov, vrátane motívov jadrového paliva, tlakovej nádoby reaktora, turbíny a efektu vodnej hladiny. 

Geometrický tvar šesťuholníka je opakovaný motív v interiéri. Srdcom novej kancelárie je vstupná časť na najvyššom poschodí, ktorá ponúka výhľady na Bratislavu a Dunaj a je prepojená s terasou na pobyt. Táto časť kombinuje návštevnícku zónu s recepciou a zasadačkami. Na ostatných poschodiach sú kombinované otvorené a uzavreté kancelárie, doplnené o malé zasadačky, tiché pracovné zóny s vegetáciou a priestory na relax. S presťahovaním centrály do budovy s certifikátom BREEAM Outstanding sa pre spoločnosť otvorila nová etapa jej existencie.

Prof. Ing. Veronika Kotradyová, PhD.
Prof. Ing. Veronika Kotradyová, PhD. Porotkyňa a pedagogička, výskumníčka a projektová manažérka, Fakulta architektúry a dizajnu STU v Bratislave

"Zjavné odkazy aj tvarovo-dizajnové ponášky na „core business“ spoločnosti sú votkané prakticky vo všetkých priestoroch. Od repliky tyče z reaktoru v zasadačke, až po pôvodný telefón Tesla na stene. Najhmatateľnejšie a najviac koncentrované sú atribúty firemnej DNA na komunitnom poschodí s terasou, ktoré slúži všetkým zamestnancom. Keďže tretina spoločnosti je stále vo vlastníctve Slovenskej republiky, je pozitívne, že aj štátna správa kladie dôraz na kvalitné pracovné prostredie."

Inovatívna kancelária

Inovatívna kancelária Kistler Bratislava

Víťaz kategórie, Kistler Bratislava s.r.o., má priestor, ktorý podporuje dialóg, kreativitu a spoluprácu.

Architekti vnímali návrh pre švajčiarsku spoločnosť ako príležitosť transformovať formálny pracovný priestor na kvalitné pracovisko s uvoľnenou atmosférou, prístupné pre vedeckú komunitu aj pre zamestnancov. Spoločnosť sa špecializuje na vývoj a výrobu senzorov a meracích technológií pre rôzne priemyselné aplikácie. V súlade s najnovšími trendmi vytvorili architekti kancelárie s atmosférou domova, ktoré zahŕňajú aj laboratóriá. Výsledkom je pohodlné pracovné prostredie, ktoré sa pružne prispôsobuje potrebám tímov a zabezpečuje komfort pre prácu a inovácie. Koncept priestoru je založený na otvorenosti a je zrejmý už od vstupu. Tento priestor podporuje dialóg a spoluprácu na všetkých úrovniach, čo je napríklad zabezpečené tým, že dvere do kancelárie manažmentu sú vždy otvorené a zamestnanci majú možnosť kedykoľvek vstúpiť. Manažérske kancelárie sú zámerne umiestnené v centre priestorov, blízko vchodu do kancelárií a komunitnej kuchyne, čo ešte viac podporuje otvorenú komunikáciu a spoluprácu.

Mgr. Milena Bobeková, PhD.
Mgr. Milena Bobeková, PhD. Porotkyňa a majiteľka, konateľka ALPE Euroservice s.r.o.®

"Komunikácia medzi tímami je posilnená vďaka použitiu akustických závesov namiesto tradičných dverí. Flexibilitu pracovného prostredia zabezpečujú pohyblivé steny, ktoré umožňujú prispôsobiť dispozíciu kancelárie meniacemu sa počtu členov tímu. Inovatívnym riešením sú aj spoločné priestory, napríklad komunitná kuchyňa s pódiom. Určite musím zmieniť aj kvalitné konferenčné systémy a technológie. Čo je pozoruhodné, riaditeľ firmy nemá samostatnú kanceláriu, ale zdieľa ju s manažmentom. Na chodbách sú v stenách šikovne vložené výrobníky sódy. Viacero inovatívnych prvkov je daných budovou ako takou, keďže ako jediná na Slovensku disponuje certifikátom LEED Zero Carbon."

„V mene celého tímu CBRE Slovensko všetkým víťazom srdečne gratulujem! Istotne budú vzorom a príkladom pre novo vznikajúce kancelárie. Mimoriadne poďakovanie patrí za podporu partnerom súťaže, spoločnostiam Bavaris, Narbutas, Nespresso, WOOD Real Estate a XAL. Srdečná vďaka patrí odbornej porote a všetkým nominovaným, projektantom a architektom, developerom a investorom, ktorým záleží na kultivácii pracovného prostredia,“ poďakoval počas odovzdávania cien Tomáš Hegedűš, generálny riaditeľ, CBRE Slovensko.

Fotografie a ďalšie informácie o finalistoch a víťazoch OFFICE ROKA 2023 sú k dispozícii na webovej stránke https://www.officeroka.sk